Uit elkaar via de chat

eenvoudig-aanvragen-1024x320

Uit elkaar via de chat

Jaarlijks scheidden in Nederland zo’n 35.000 echtparen. En zo’n 60 procent hiervan doet dit in goed overleg, want zijn dienen gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter. Als je in goed overleg uit elkaar gaat, wil je dit graag snel en gemakkelijk doen. Dus hoe fijn is dan een online echtscheiding?

Ingrijpende gebeurtenis

Een echtscheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kan overkomen. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Het dan ook des te fijner voor iedereen als een echtscheiding in goed overleg kan plaatsvinden en niet te lang duurt. Een online echtscheiding biedt daarbij uitkomst: op een snelle, soepele en goedkope manier kan je uit elkaar. Mits je wel goed blijft communiceren met elkaar en samen de afspraken maakt.

Een stappenplan met alle aspecten die bij een echtscheiding komen kijken, biedt een handige houvast om ervoor te zorgen dat er niets vergeten wordt.

Overheidsplatform

Ook de overheid ziet in dat de online echtscheiding enorm populair aan het worden is. Daarom heeft ze in november een eigen platform gelanceerd dat echtparen helpt online te kunnen scheiden. Initiatiefnemer van rechtwijzer.nl/uitelkaar is de Raad voor Rechtsbijstand. Deze raad waarborgt het toegang tot recht voor iedereen, ook mensen met een krappe beurs. Als mensen in aanmerking komen voor rechtsbijstand, kunnen ze via een online echtscheiding uit elkaar voor slechts 120 euro.

Uit elkaar, met elkaar

Dat is het motto van de site. Via de chat is er contact met elkaar. Gezamenlijk bedenken de echtparen oplossingen voor zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij aan het vermogen, de woning, pensioenen en verzekeringen. Stap voor stap worden hier met behulp van de site afspraken over gemaakt en vastgelegd in een echtscheidingsplan. Het plan wordt vervolgens getoetst door een advocaat. Tussentijds kunnen de scheidende echtparen gebruikmaken van tools om bijvoorbeeld de alimentatie te berekenen of een expert inschakelen bij lastige vraagstukken.

Sinds de lancering in november zijn er al zeshonderd echtparen gescheiden via het platform. Gemiddeld komen er vijftien aanvragen per week binnen. Deze cijfers laten dus duidelijk zien dat er bij een grote groep scheidende echtparen behoefte is aan een digitale scheiding: het is snel, goedkoop en gemakkelijk geregeld.